Recepty Šalát s farmárskym kuraťom
Šalát s farmárskym kuraťom
| Obtiažnosť: ľahké |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 90 minut |
| Doba varenie: 45 minut |
Ingrediencie
Akýkoľvek hlávkový šalát (čím tmavšia farba listov, tým viac chuti, preto neodporúčame ľadový šalát)
červená cibuľa
farmárska paradajky
akékoľvek čerstvé bylinky (kôpor, petržlen, tymian, koriander, oregano, atď.)
soľ a korenie
za studena lisovaný olej podľa vášho výberu
citrónová šťava alebo ocot
Postup prípravy
Vyprážané farmárske kurča
Kurča nakrájame na kúsky. Horná časť stehna si oddelíme od dolnej časti. Veľkoryso posypeme soľou a korením a necháme odpočívať aspoň jednu hodinu.
Kurča obalíme v múke, do ktorej si pridáme trochu soli a pepře.Do vysokej panvice nalejeme olej tak, aby pokryl celý povrch panvice do výšky niekoľkých milimetrov. Môžeme použiť rastlinný olej, ale ešte lepšieho výsledku dosiahnete s masťou. Kuracie mäso dohneda opečieme pri vysokej teplote, otáčajte ním, aby každý kus vyzeral chrumkavý a chutný. Teplo si stiahneme, pridáme 1-2 lyžice horúcej vody a prikryjeme panvicu pokrievkou tak, aby bola utesnená. Kuracie mäso necháme dusiť 20 minút.
Je to dôležité najmä pre dôkladnú prípravu horných a dolných stehien, ktoré sú u pomaly chovanej hydiny húževnatejší. Keď zdvihneme pokrievku, mäso dolného stehná by malo opadávať od kosti, tak, že uvidíme holý kus stehennej kosti. Znovu nastavíme vysokú teplotu a opäť kurča osmažíme.
Kurča preložíme na tanier, aby si pred podávaním oddýchlo najmenej na 10 minút. Skontrolujeme, či mäso nepotrebuje dochutiť, a môžeme podávať.
záhradný šalát
Hlávkový šalát umyjeme a osušíme. Pomocou jemného krájača odkrojíme jeden alebo dva veľmi tenké plátky cibule. Ak budete opatrní, môžete na krájanie použiť aj nôž. Nasekáme si zvolenej bylinky.
Všetko dáme do misky na šalát, cibuľu rozdelíme na krúžky alebo každý kúsok prekrojíme na polovicu. Posypeme soľou a korením a pokvapkáme vhodným, za studena lisovaným olejom a citrónovou šťavou alebo octom.