Recepty Maslový koláč s bylinkami, bryndzou a údenou slaninou
Maslový koláč s bylinkami, bryndzou a údenou slaninou
| Obtiažnosť: ľahké |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 100 minut |
| Doba varenie: 35 minut |
Ingrediencie
cesto
200 g hladkej múky
100 g zmäknutého masla
1 vajce
1-2 PL vody
soľ
náplň
200 g údenej slaniny (anglické)
30 g masla
3 vajcia
150 ml smotany
100 g bryndze
1 zväzok jarnej cibuľky
1 PL mixu byliniek: pažítka
petržlen, tymián, soľ a korenie
2 PL masla na vytrenie formy
šalát
mix šalátov olivový olej
citrónová šťava, soľ a korenie
Forma s priemerom 26-28 cm
Postup prípravy
Múku si preosejeme do misy, urobíme uprostred jamku, do ktorého si rozbi jedno vajíčko, pridáme štipku soli a zmäknuté maslo. Zo surovín vymiesime hladké cesto; ak je cesto tuhé, pridáme 1-2 lyžice vody. Potom cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke hodinu odpočinúť. Slaninu si nakrájame na rezance a s tretinou masla orestujeme na panvici do chrumkava. Prebytočný tuk scedíme a slaninu necháme vychladnúť.
Z cesta vyvaľkáme asi 3 mm okrúhlu placku, ktorú vložíme do maslom vytretej formy na pečenie, a okraje cesta vytlačíme hore. Cesto rovnomerne poprepichujeme vidličkou, aby sa netvorili vzduchové bubliny.
Vajcia rozšľaháme so smotanou, pridáme na drobno nasekané bylinky, jarnú cibuľku a ochutíme soľou a korením. Vznikne tak vaječná zmes.
Formu s pripraveným vyváleným cestom preložíme na plech a dáme piecť do predhriatej rúry na režim Pravý horúci vzduch pri 220 ° C na 10 minút. Potom koláč naplníme pripravenou vaječnú zmesou, pridáme rozdrobenú bryndzu, teplotu rúry znížime na 210 ° C a pečieme ďalších 20-25 minút. Zhruba 5 minút pred koncom pečenia poukladáme povrch koláča malými kúskami masla a opečenou slaninou.
Po upečení necháme koláč chvíľku vychladnúť a potom ho nakrájame na jednotlivé porcie. Mix šalátov opláchneme a osušíme, dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou, korením a podávame spolu s koláčom.