Recepty Losos so šalátom z manga a ryžových rezancov
Losos so šalátom z manga a ryžových rezancov
| Obtiažnosť: stredná |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 40 minut |
| Doba varenie: 90 minut |
Ingrediencie
Na salát:
1/3 balení tenkých rýžových nudlí
1 menší mrkev
1/2 zralého manga
1/3 salátové okurky
1 jarní cibulka
50 g nesolených arašídů
Na zálivku:
2 PL rybí omáčky
1 PL thajské sladké chilli omáčky
1 ČL sójové omáčky
limetková šťáva
1 PL třtinového cukru
teplá voda, chilli vločky, volitelně čerstvý koriandr a čerstvé chilli papričky
Ryba a marináda:
2 porce kvalitního lososa
1 stroužek česneku
1 cm strouhaného zázvoru
1 PL medu
1 PL sójové omáčky
kokosový olej na opékání
Postup prípravy
Najskôr si naložíme lososa. Pripravíme si marinádu z medu, sójovej omáčky, nasekaného zázvoru a cesnaku. Filety potrieme zo všetkých strán a necháme v chladničke aspoň hodinu marinovať.
Ďalej si urobíme šalát. Rezance uvaríme podľa návodu na obale. Prepláchneme studenou vodou a rúk dobre vytlačíme. Prepolíme je nožom, aby sa dobre jedli. Mango, mrkva a uhorku nakrájame na dlhšie rezance. Zmiešame rezance a zeleninu, pridáme nasekanú jarnú cibuľku. Všetko dáme dobre vychladiť.
Lososa vytiahneme z marinády, trochu osušíme a krátko sprudka opečieme na kokosovom oleji zo všetkých strán. Preložíme do rúry, prelejeme zvyšnou marinádou a dokončíme parným programom strednej vlhkosť pri teplote 150 ° C. Podľa veľkosti porcií bude stačiť cca 10 minút, aby losos zostal vnútri krásne šťavnatý a na povrchu dobre opečený.
Na zálievku zmiešame horúcu vodu, rybie, chilli a sójovú omáčku, dochutíte cukrom, podľa svojej potreby, trochou čili vločiek a limetovou šťavou. Šalát zalejeme zálievkou až tesne pred servírovaním. Na tanier navrstvíme šalát a cez neho položíme lososa, ktorého prelejeme ešte marinádou z panvice. Posypeme arašidy a jarnou cibuľkou. Môžeme ešte dozdobiť koriandrom a chilli papričkami.