Recepty Bravčová líčka dusená v cideru s zemiakovo-mrkvovým pyré
Bravčová líčka dusená v cideru s zemiakovo-mrkvovým pyré
| Obtiažnosť: stredná |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 45 minut |
| Doba varenie: 180 minut |
Ingrediencie
800 g bravčových líčok
10 g čerstvo na hrubo drveného čierneho korenia
60 ml oleja
50 g masla
1 l cideru Strongbow
1 l mäsového vývaru
3 ks žlté cibule
1 jablko Golden Delicious
4 vetvičky tymiánu
2 bobkové listy
soľ a korenie
pyré
250 g zemiakov (varný typ C)
200 g mrkvy
50 g masla
250 ml smotany (33%),
2 veľké jablká
šťava a kôra z 1 citróna
30 ml olivového oleja
20 g trstinového cukru, soľ
Postup prípravy
Ošúpané zemiaky a mrkvu si rozkrájame na kocky, vložíme do dierovanej nádoby a počas 35 minút uvaríme v rúre na režim Varenie v pare pri 96 ° C. Maslo si krátko prevaríme so smotanou. Uvarené zemiaky s mrkvou roztlačíme, prilejeme zvarenou smotanu s maslom, osolíme a rozmixujeme na hladké pyré.
Líčka si očistíme od tuhších blán, osolíme a okoreníme. Na panvici si rozpálime olej na vysokú teplotu a mäso postupne cca po 5-6 ks opečieme zo všetkých strán do červena, potom preložíme do pekáča. Na panvici s výpekom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme olúpané jablko nakrájané na 1cm kocky a drvený korenie. Restujeme do mierne zlatej farby. Nakoniec pridáme ¼ l vývaru a odvaríme všetky pripečenín z panvice. Zmes z panvice prelejeme do pekáča s lícenkou, pridáme do nej zvyšok vývaru, cider a bylinky. Pečieme v predhriatej rúre na režim Horúca para Interval Plus pri 130 ° C cca 2 hodiny a 20 minút (domäkka).
Jablká ošúpeme, očistíme od jadrovníkov a rozkrájame si ich na mesiačiky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a začneme na ňom do zlatista opekať dieliky jabĺk spoločne s citrónovou kôrou. Pridáme cukor a šťavu z citróna a ľahko zvaríme, aby vzniknutý sirup jablká pekne obalil. Hotová líčka opatrne vyberieme z pekáča a odložíme nabok. Šťavu prepasírujeme cez jemné sitko do kastróla, potom zvaríme na ⅓ objeme a ku koncu zjemníme maslom. Líčka vložíme do hotovej omáčky a prehrejeme.
Líčka podávame preliata omáčkou, doplnená zemiakovo-mrkvovým pyré a ozdobená kúsky opečeného jablka.