Ingrediencie
500 g lasagní
6 stoniek zeleru
3 mrkvy
2 cibule
200 g slaniny
olivový olej
500 g paradajok
600 g mletého mäsa (ideálne pol napol hovädzie a bravčové)
300 ml portského červeného vína
200 ml červeného suchého vína
3 strúčiky cesnaku
poháre brusnicovej marmelády (cca 300 g)
malá plechovka paradajkového pretlaku
mletá údená paprika
kurkuma
200 g parmezánu
soľ, korenie
Postup prípravy
Stopkový zeler si pozdĺžne prekrojíme a nakrájame na tenké kolieska, mrkvu krájame pozdĺžne na štvrtiny a potom tiež tenké kolieska, cibuľu a slaninu na malé kocky. Paradajky narežeme a v hrnci sparíme horúcou vodou, kým sa šupka nezačne odlupovať. Potom ich ošúpeme a nakrájame na kocky.
V hrnci so silným dnom si rozpálime olivový olej, najprv začneme opekať cibuľu, a keď sklovita, pridáme slaninu a po pár minútach aj mrkvu a zeler. Zeleninu restujeme približne 15 minút dozlatista. Pridáme mleté mäso a poriadne premiešame. Akonáhle sa mäso zatiahne, zalejeme ho asi pohárom portského vína a pohárom červeného vína. Po odparení vína primiešame vylisovaný cesnak a pokrájané paradajky. Pridáme aj marmeládu, pol lyžičky papriky, pol lyžičky kurkumy, tiež poriadne okoreníme a osolíme. Necháme dusiť asi pol hodiny, občas zamiešame a prípadne podlejeme vodou alebo vínom.
Po pol hodine ochutnáme, či je mäso a zelenina dostatočne mäkká, dochutíme, ak je to potrebné, a prilejeme ešte kvapku portského. To už sa potom ďalej nebude variť a jeho chuť zostane v omáčke.
Nastrúhame si parmezán a pripravíme pekáčik. Na dno pekáča nalejeme lyžicu omáčky a na ňu nakladieme prvú vrstvu lasagní. A potom dávame vždy poriadnu vrstvu omáčky a na ňu lasagne. Tretiu vrstvu zľahka posypeme parmezánom. Takto pokračujeme, kým nám nezostane žiadna omáčka. Na záver lasagne posypeme poriadnu vrstvou parmezánu a pečieme asi na 180 ° C cca 20 až 30 minút, kým syr na povrchu nezozlátne.