Recepty JAHŃACIE KOLENO NA ČERVENOM VÍNE SO ZEMIAKOVOU KAŠOU
JAHŃACIE KOLENO NA ČERVENOM VÍNE SO ZEMIAKOVOU KAŠOU
| Obtiažnosť: stredná |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 40 minút |
| Doba varenie: 140 minút |
Ingrediencie
4 jahňacie stehná (každé váži približne 350 g)
1,2 kg zemiakov (varný typ C)
300 ml mlieka
100 g masla + 2 polievkové lyžice v šťave z tuku
2 stredne veľké cibule
2 mrkvy
2 petržlenové vňate
½ zeleru
1 PL paradajkového pretlaku
5 strúčikov cesnaku
500 ml suchého červeného vína
6 bobkových listov
1 vetvička rozmarínu
8 guľôčok nového korenia
100 ml rastlinného oleja
2 lyžice masla
soľ, korenie
Postup prípravy
Kolínsku vodu vyčistite, umyte a osušte. Potom ich osoľte a okoreňte
a nechajte pri izbovej teplote asi hodinu.
Medzitým na oleji orestujte na kocky nakrájanú mrkvu a zeler,
petržlenovú vňať. Smažte asi 5 minút dozlatista, potom pridajte
nahrubo nakrájanú cibuľu a restujte ďalšie 2 minúty.
Do zeleninovej zmesi pridajte bobkový list a nové korenie,
vetvičku rozmarínu a na plátky nakrájaný cesnak. Premiešajte,
zľahka osmažte, pridajte pyré a opäť krátko osmažte.
Potom všetko zalejte vínom a nechajte zovrieť.
Keď víno zovrie, vmiešajte 100 ml vody a pripravený základ.
nalejte ho do zapekacej misy a navrch položte odpočinuté kolieska.
Zapekaciu misu vložte do rúry na stredný/vysoký stupeň vlhkosti.
Vlhkosť 130 °C a pečte približne 2 hodiny (kým nezmäknú).
Pred dopečením mäsa pripravte zemiakovú kašu. Zemiaky
ošúpte, nakrájajte na kocky a opláchnite čistou vodou.
Vložte ich do hrnca, zalejte osolenou vodou a uvarte. Hotové
zemiaky roztlačíme alebo roztlačíme šťouchadlom
...alebo ich roztlačte škrabkou na zemiaky. Metličkou vmiešajte rozpustené maslo
a postupne prilievajte horúce mlieko.
Šťavu z upečeného mäsa scedíme do kastróla,
pridajte 500 ml vody a varte 10 minút. Potom šťavu preceďte,
vráťte na sporák a zredukujte na 200 ml.
Nakoniec vmiešajte studené maslo a stiahnite z ohňa.
Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Pred podávaním môžete klobásky krátko opiecť na tanieri.
poliať ich hotovou šťavou a pridať zemiakovú kašu.