Recepty TALKING STEAK, S ČERVENÝM KORENÍM, WHISKY BUTTERFLY A GRATIN BRAMBERS
TALKING STEAK, S ČERVENÝM KORENÍM, WHISKY BUTTERFLY A GRATIN BRAMBERS

 | Obtiažnosť: ľahké |
 | Počet porcií: neuvedené |
 | Doba prípravy: 40 minút |
 | Doba varenie: 95 minút |
Ingrediencie
400 g teľacieho/hovädzieho steakového mäsa
500 ml domáceho hovädzieho vývaru
60 ml 36% smotany na šľahanie
60 ml whisky
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica masla
1 PL extra panenského olivového oleja
1 polievková lyžica červeného korenia
olej na potieranie mäsa
Gratinované zemiaky:
1 kg zemiakov
250 ml 36% smotany na šľahanie
1 strúčik cesnaku
1 čajová lyžička masla
1 polievková lyžica čerstvých tymiánových listov
125 g strúhaného syra (napr. čedar, manchego, gruyere alebo
iné dobré syry
Postup prípravy
Vyberte steak z chladničky, aby mal izbovú teplotu.
Na panvici rozohrejte maslo na strednom ohni a orestujte steak.
nakrájanú šalotku. Keď cibuľa zhnedne, pridajte nadrobno nakrájanú
cesnak a smažte asi 4 minúty. Pridajte červenú papriku a smažte približne
jednu minútu. Do panvice nalejte whisky a flambujte.
Keď oheň vyhasne, prilejte hovädzí vývar a smotanu, priveďte do varu a potom ihneď
znížte teplotu na minimum. Pomaly varte približne 12-15 minút,
kým sa omáčka nezredukuje na polovicu.
Mäso z oboch strán potrite olejom, osoľte a posypte hrubo mletým
korenie. Pečte na predhriatom grile Plancha približne 3 minúty od
z každej strany alebo podľa preferovaného stupňa prepečenia.
Mäso preložíme na nahriaty tanier a podávame s porciou gratinovaného mäsa.
zemiaky a omáčku.
Predhrejte rúru na 200 °C v režime True Hot Air.
Pripravte si pekáč alebo zapekaciu formu s rozmermi 12 × 22 cm.
Vytrite ho rozkrojeným strúčikom cesnaku a potom ho potrite maslom.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky hrubé asi 1-2 cm.
mm. Takto nakrájané zemiaky neoplachujte. Zemiaky vložte do pekáča
Plátky zemiakov poukladajte do zapekacej misy tak, aby sa prekrývali asi o 1 cm. Každá stránka
soľte každú vrstvu. Poslednú vrstvu posypte tymiánom.
Zalejeme smotanou, prikryjeme pokrievkou alebo dobre uzavrieme fóliou.
Vložte do rúry a pečte 60 minút.
Posypte strúhaným syrom a pečte odkryté ďalších 15 minút.