Postup prípravy
Droždie rozpustite vo vode s teplotou 21 °C, pridajte múku a soľ,
olivový olej a vypracujte cesto. Vložte ho do rúry na 1 hodinu
na vzostupnom režime. Po hodine cesto opäť spracujte a nechajte ho
opäť na hodinu. Potom cesto rozdeľte na kúsky s hmotnosťou
300 g, vytvarujte z nich guľky a nechajte ich ešte 1 hodinu odstáť.
aby v rúre vykysol.
V tejto fáze môžete cesto zabaliť (namiesto kysnutia) do papiera na pečenie.
alebo ho vložte do papierového vrecka a zamrazte v mrazničke.
Neskôr cesto rozmrazte pri izbovej teplote alebo v rúre pri
pri teplote 35 °C.
Pizzu upečte v rúre na plechu alebo na kameni.
Kameň na pizzu musí byť vopred vložený do rúry, nastavený na maximálnu teplotu, na najnižšiu úroveň a najmenej
20 minút. Plech na pečenie by mal byť tiež predhriaty. Guľôčky cesta na pizzu
posypte ich múkou a vytvarujte z nich placky: najprv ich rozložte
rukou a potom ich rozvaľkajte a zväčšite ich priemer. Viac je
ďalej ich nerozťahujte. Z cesta na pizzu odstráňte prebytočnú múku a položte ho na
na papier na pečenie. Prstami vytvarujte okraje pizze. Nalejte na kôrku pizze
trochu paradajkovej omáčky a rovnomerne ju rozotrite na
povrch okrem okrajov. Na vrch pizze položte olivy a mozzarellu,
pokvapkajte olivovým olejom, posypte soľou, korením a oreganom.
Otvorte horúcu rúru, znížte teplotu na 180 °C a premiestnite
pizzu a papier na kameň na pizzu alebo plech na pečenie. Vďaka tomuto dokumentu bude
ľahšie sa presúva. Ak sa pizza pečie na kameni, po
asi 6 minút, keď cesto stuhne, premiestnite ho z papiera
priamo na kameň a pečte 12-17 minút. Hotová pizza by mala
mať roztavený syr a zlatistý povrch. Po vybratí z rúry vložte
na rukolu a na vrch nastrúhajte parmezán. Nakoniec pokvapkajte olivovým olejom
olej.