Recepty Bábovka z pražených vlašských orechov
Bábovka z pražených vlašských orechov

 | Obtiažnosť: ľahké |
 | Počet porcií: neuvedené |
 | Doba prípravy: 30 minút |
 | Doba varenie: 40 minút |
Ingrediencie
Prísady na koláč:
250 g vlašských orechov
3 vajcia od sliepok z voľného chovu
145 g krupicového alebo kryštálového cukru (môže byť aj trstinový cukor)
85 g masla
250 ml plnotučného mlieka
0,8 dc rumu alebo iného obľúbeného alkoholu
255 g hladkej pšeničnej múky
7 g prášku do pečiva
1 čajová lyžička mletej vanilky alebo vanilkového extraktu
štipka soli
Na polevu:
250 g mascarpone
1 PL arašidového masla (ak nemáte arašidové maslo, vynechajte ho - alebo ho nahraďte mletými orechmi)
2 veľké lyžice tekutého medu (alebo čakankového či javorového sirupu)
2 polievkové lyžice rumu alebo iného obľúbeného alkoholu
Postup prípravy
V ideálnom prípade vyberte vajcia z chladničky aspoň 2 hodiny vopred, aby mali izbovú teplotu. Rúru predhrejte na 155 °C. Rozložte orechy na plech a pečte ich asi 15 až 18 minút, kým nie sú zlatohnedé.Upečené orechy nenechajte vychladnúť a pomeľte ich najemno.Rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť.
Vajíčka šľahajte do peny. Hneď ako začnú stúpať, postupne po lyžiciach zašľahajte cukor. Mala by sa vytvoriť hustá, lesklá a nadýchaná zmes. V kuchynskom robote šľahajte aspoň 5 minút, ručným šľahačom až 10 minút.Do vaječnej peny postupne a pomaly pridávajte a šľahajte rozpustené a vychladnuté maslo.Potom pomaly pridávajte a šľahajte mlieko a rum.
Nakoniec vmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, vanilku a štipku soli.
Formu na bábovku dôkladne vymastite maslom alebo olejom a vysypte polohrubou múkou, strúhankou alebo ich kombináciou. Dbajte na to, aby ste nenechali žiadne miesto, kde by sa koláč mohol prilepiť.Nalejte cesto do formy a pečte v predhriatej rúre pri 150 °C približne 40 minút, kým špajľa zapichnutá do cesta nevyjde čistá. Hotový koláč nechajte niekoľko minút vychladnúť vo forme a potom ho opatrne vyklopte. Polevu pripravíme ručným šľahačom z mascarpone, arašidového masla, medu a rumu. Vychladnutý bábovkový koláč polejeme polevou a dáme do chladničky.
Fotogaléria
