Recepty Žmolenkový tvarožník s ovocím
Žmolenkový tvarožník s ovocím
| Obtiažnosť: stredná |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 50 minut |
| Doba varenie: 40 minut |
Ingrediencie
Na cesto:
200 g celozrnnej ražnej múky hladko mletej
50 g ovsených vločiek
100 g mletých vlašských orechov
80 g cukru múčka
150 g masla izbovej teploty
2 štipky soli
1 ČL škorice alebo 3 PL kakaa
Na náplň:
500 g plnotučného tvarohu v alobale
100-150 ml mlieka
2 vajcia (zvlášť žĺtky a bielky)
100 g cukru múčka
1 PL múky
Ďalej:
200-300 g ovocia - slivky, jablká, hrušky ešte posypeme znova škoricou
Postup prípravy
Do misy si vložíme všetky ingrediencie.
Cesto si môžeme pripraviť 2 spôsobmi. Ručne ako žmolenku alebo nástavcom na šľahanie, teda šľahacou vrtuľou.
Najprv to môže vyzerať, že je cesto suché, ale po chvíli šľahania sa prepoja suché ingrediencie s maslom a vznikne krásna hrudkovitá žmolenka.
Pokiaľ máte na robote kryt na misu, tak ho použite. Cesto môže trošku lietať von.
Z hrudkovitej hmoty odoberieme 3 malé hrste a dáme si ich bokom. Použijeme ich ako žmolenku na vrch.
Zvyšok cesta vložíme do nádoby na pečenie na krehké koláče o šírke 28 cm. Táto forma je oveľa lepšia, než klasická na torty. Koláč je potom nižší a chuťovo vyváženejší.
Cesto rukou uplácame. Nemusíte veľmi tlačiť, ale zase aby nebola hmota len nasypaná. A odložíme bokom a ideme na prípravu náplne.
Najprv si oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtka vložíme do misy, v ktorej budeme pripravovať náplň. Bielky vložíme do nádoby na šľahanie a vyšľaháme do tuhého snehu.
K žĺtkom vložíme tvaroh, mlieko, cukor a múku.
Dôkladne ušľaháme tak, aby sa všetko prepojilo.
Potom vložíme do krému ušľahaný sneh a jemne zapracujeme.
Rozohrejeme si rúru na 170 stupňov.
Tvarohovú náplň nalejeme na cesto do formy a jemne rozprestrieme. Na vrch nasypeme ovocie pokrájané na cca 1 cm veľké kocky a potom posypeme škoricou a zvyškom žmolenky. Tá nám vytvorí krásnu rozpečenú krustu.
Pečieme vo vyhriatej rúry na 170 stupňov 40 minút. Avšak rúru strážime, každá pečie inak.