Recepty Slávnostná paštéta so slaninou
Slávnostná paštéta so slaninou
| Obtiažnosť: ľahké |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 40 minut |
| Doba varenie: 45 minut |
Ingrediencie
INGREDIENCIE
500 g hydinovej pečene (môžu byť morčacie, kuracie, kačacie alebo mix)
280 g cibule
2 + 1 strúčik cesnaku
200 g slaniny
200 – 250 ml červeného alebo bieleho vína
150 ml smotany
100 g masla
vetvička tymiánu
štipka muškátového orieška
čerstvo mleté korenie
soľ
Postup prípravy
Cibuľu a 2 strúčiky cesnaku olúpeme a nakrájame nahrubo.
V širšej a vyššej panvici rozohrejte 1 PL masla alebo prepusteného masla a pri nízkej teplote pomaly karamelizujte cibuľu. Cibuľa by mala povoliť a postupne začať hnednúť, teda karamelizovať.
Tento proces bude trvať cca 10 – 15 minút.
Hotovú cibuľu dáme z panvice bokom na pripravený tanier. Na rovnakej panvici dozlatista orestujeme na kocky nakrájanú slaninu.
Akonáhle je slanina opečená zľahka do hneda, vrátime späť cibuľu a pridáme cesnak, tymian a krátko, už pri vyššej teplote, zarestujeme, aby pridané sa suroviny rozvoňali.
Potom pridáme očistenú, umytú a osušenú pečeň a sprudka opečieme.
Akonáhle je pečeň zo všetkých strán opečená, panvicu zalejeme červeným vínom. Teplotu opäť znížime a necháme max. 5 minút prebublávať.
Potom pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok, zalejeme smotanou a necháme tekutinu ľahko zredukovať a zhustnúť.
Stiahneme z platne, vhodíme do panvice maslo a za stáleho miešania ho necháme v zmesi úplne rozpustiť.
Vyberieme stonky z tymiánov a zmes presunieme do mixéra spolu s posledným strúčikom olúpaného cesnaku. Mixujeme do podoby hladkého krému. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Paštétu môžeme nechať ako hladký krém alebo do nej možno pridať opečenú slaninu navyše alebo napríklad sušené brusnice.
Hotovú paštétu presunieme do jednotlivých malých pohárov. Zhora každý pohár polejeme vrstvou rozpusteného masla tak, aby paštéta nebola vidieť a nedostával sa k nej vzduch.
Maslo je možné posypať ľubovoľnými bylinkami alebo sušeným ovocím.
Paštétu necháme vychladiť a zatuhnúť v chladničke. Ďalej potom skladujeme v chladničke.
Fotogaléria