Recepty Cheesecake s bielou čokoládou a pistáciovým griliášom
Cheesecake s bielou čokoládou a pistáciovým griliášom
| Obtiažnosť: stredná |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 60 minut |
| Doba varenie: 80 minut |
Ingrediencie
Na korpus (tortová forma o veľkosti 20-22 cm):
50 g mandlí
140 g karamelových maslových sušienok
70 g masla + na vymazanie formy
Na náplň:
450 g kvalitnej bielej čokolády
400 g krémového syra
3 vajcia
200 g kyslej smotany (cca 16%)
1/2 lyžičky citrónovej kôry
1/2 vanilkového struku
Na pistáciový griliáš:
100 g cukru krupica
60 g pistácií
Olej na potretie papiera na pečenie
Postup prípravy
Mandle si opražíme v rúre cca 10 minút na 160 stupňov. Keď nám pekne zozlatnú, necháme ich vychladnúť a nasekáme nahrubo. Tortovú formu si vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
Sušienky si rozmixujeme najemno. Maslo si v rajnici rozpustíme. Mandle, sušienky a maslo zmiešame dohromady.
Vzniknutú zmes potom nanesieme na dno formy a pomocou lyžice urovnáme. Tortovú formu dáme do chladničky.
Bielu čokoládu si rozdelíme na dve kôpky. 350 g si rozlámeme do misky a pomaly rozpustíme vo vodnom kúpeli. Akonáhle sa čokoláda rozpustí, necháme ju chvíľku v izbovej teplote vychladnúť. Zvyšných 100 g čokolády si nakrájame nožom na malé kocky.
Krémový syr si dáme do misy od robota as pomocou plochého nástavca ho vymiešame do hladka. Potom pridáme vajcia, kyslú smotanu, citrónovú kôru a semienka z vanilkového struku. Keď sa všetko pekne prepojí, pridáme rozpustenú čokoládu. Nakoniec pridáme nasekanú čokoládu.
Vzniknutý krém nalejeme na sušienkový základ. Formu na tortu dáme ešte na plech, pretože sa môže stať, že nám trocha tuku vytečie, pokiaľ nie je forma úplne dokonale tesniaca. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 150 stupňov 60 minút.
Po uplynutí 60 minút len pootvoríme dvierka rúry a necháme cheesecake v rúre vychladnúť, aby nemal teplotný šok. Potom ho dáme ešte na minimálne 4 hodiny do chladničky vychladnúť (najlepšie cez noc).
Medzitým si pripravíme griliáš. Vezmeme si plát papiera na pečenie a zľahka ho potrieme olejom. Do hrubostennej panvice si dáme cukor a necháme ho na strednom plameni zahrievať. Po chvíľke sa nám začne tvoriť karamel, ktorý necháme mierne zhnednúť. Potom do neho vhodíme nasekané pistácie a ihneď odstavíme z panvice.
Griliáš nalejeme na papier na pečenie, ktorý preložíme a griliáš rýchlo dorovnáme valčekom, aby sme z neho mali peknú placku. Griliáš nakoniec nalámeme alebo rozdrvíme a ozdobíme ním tortu.