Recepty Marhuľové koláčiky s vanilkovou krupičnou kašou, pistáciovou posýpkou a rumom
Marhuľové koláčiky s vanilkovou krupičnou kašou, pistáciovou posýpkou a rumom
| Obtiažnosť: stredná |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 60 minut |
| Doba varenie: 25 minut |
Ingrediencie
Ingrediencie na cesto:
245 g plnotučného mlieka
30 g čerstvého droždia
80 g cukru krupice alebo kryštál (možno aj trstinový)
385 g hladkej pšeničnej múky (prípadne možno použiť aj múku špaldovú či časť múky nahradiť múkou celozrnnou)
65 g rozpusteného a mierne vychladnutého masla
1 žĺtok z vajcia od sliepok z voľného chovu
1 lyžica rumu
štipka soli
Ingrediencie na náplň:
cca 15 – 20 marhúľ
300 g plnotučného mlieka
40 g cukru krupice alebo kryštál (možno aj trstinový)
30 g pšeničnej krupice
1 lyžička mletej vanilky (príp. časť cukru nahraďte za vanilkový cukor)
190 g mascarpone
Ingrediencie na posýpku:
80 g zmäknutého masla
80 g cukru krupice alebo kryštál
30 g mletých mandlí alebo plátkov mandlí
30 g mletých alebo nasekaných pistácií
+
rum
maslo
vajcia na potretie
Postup prípravy
Postup na cesto
Do misy od robota nalejeme vlažné mlieko, do neho nadrolíme čerstvé droždie. Ďalej pridáme cukor a metličkou premiešame.
Pridáme preosiatu múku, rozpustené a ľahko vychladnuté maslo, žĺtok, rum a soľ. Začneme suroviny miešať pomocou stierky a akonáhle sa začnú spájať, presunieme misu do robota a za použitia nástavca typu hák nechajte vypracovať cesto - 8-10 minút.
Príp. cesto presunieme na pracovnú plochu a vypracujte pomocou rúk.
Pri presúvaní cesta si poprašíme ruky troškou múky, aby sa nám na ne cesto nelepilo. Cesto presunieme do čistej misy, prikryjeme utierkou a necháme cca 60 minút kysnúť na teplom mieste.
Postup na náplň
V menšom hrnci začneme za stáleho miešania ohrievať mlieko. Najprv pridáme cukor a necháme ho rozpustiť. Pridáme vanilku a potom prisypeme krupicu. Za stáleho miešania ohrievame pokiaľ nevznikne krupičná kaša.
Odložíme nabok a necháme vychladnúť - ak chceme proces urýchliť, presunieme krupicu do studenej nádoby.
K vychladnutej krupici primiešame mascarpone.
Marhule umyjeme, ošušíme a podľa ich veľkosti ich krájame na polovičky alebo na mesiačiky.
Postup na posýpku
Zo zmäknutého masla, cukru a orieškov vytvoríme pomocou rúk posýpku.
Postup na dokončenie
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche do podoby veľkého plátu v tvare obdĺžnika s hrúbkou 0,5 -1 cm.
Z cesta vykrajujte kolieska s priemerom cca 7 – 8 cm, tie pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Na každý koláčik dáme rozprestretú lyžicu krupicovej náplne s mascarpone a na ňu položíme väčšie množstvo marhúľ. Okraje koláčikov môžeme potrieť rozšľahaným vajcom.
Bohato posypeme posýpkou a pečieme v rúre predhriatej na 170 ° C asi 25 minút - horný a dolný ohrev, kým nebudú koláčiky zlatisté.
V menšom kastróliku rozohrejeme cca 100 g a zmiešame ju s cca 50 ml rumu. Týmto každý koláčik pomocou lyžice polejeme.