Ingrediencie
2 šálky teplej vody
1 balenie sušeného droždia
1 PL cukru
6 šálok hladkej múky (trochu múky si zatiaľ odložte)
2 ČL soli
1 PL rastlinného oleja + trochu oleja na vymastenie misy
Ružová, biela a čierna potravinárska farba
Postup prípravy
V mise si zmiešame teplú vodu a cukor. Do cukrovej vody pridáme droždie a necháme odstáť, kým sa netvorí bublinky a pena (asi 10 minút).
K vode pridáme múku, olej a soľ. Pomocou hnetače hnetieme cesto 5 minút (ak nepoužívame stolný šľahač, hnetie cesto drevenou vareškou, kým na miešanie nebude príliš husté). Asi po 5 minútach vyberieme cesto z misky a hnetieme ho rukou ešte ďalších 5 minút, kým nebude mať hladkú nelepivú konzistenciu. Ak je cesto stále lepkavé, posypeme ho múkou a miešame, kým nebude hladké.
Cesto premiestnime do veľkej misy vymastenej olejom. Zabalíme do plastovej fólie a necháme 60 minút kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Keď cesto vykysne, rozdelíme si ho na 3 rovnomerné časti. Každú porciu zafarbíme inou potravinárskou farbou a každý diel cesta miešame 10 až 15 minút, nech získame peknú a rovnomernú farbu. Cesto, ktoré práve nepoužívame, zabalíme do plastovej fólie, aby nevyschlo.
Cesto vyvaľkáme na doske a nakrájame na prúžky s rozmermi 2,5 cm x 15 cm. Cesto zakrútime, aby vytvorilo špirálu, a konce spojíme.
Premiestnime bagely na mierne vymastený povrch, zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na mieste bez prievanu, kým nezdvojnásobí objem, približne 20 až 30 minút.
Bagely uložíme na pečenie rošt a pečieme pri nízkom parnom nastavení s teplotou 150 ° C počas 12 minút. Teplotu zvýšime na 200 ° C a pečieme ďalších 10 minút. Hotové bagely necháme odpočinúť pod utierkou.