Ingrediencie
roláda:
- Všetky ingrediencie na roládu si vyberte aspoň 2 hodiny pred pečením, nech majú rovnakú, izbovú teplotu
150 g tekvicového pyré (vychádza na 1 malú tekvicu)
- tekvicové pyré si uvaríme vopred, ak používame tekvicu Hokaido, nemusíme ju lúpať, maslovou tekvicu olúpeme.
4 bielky
1 žĺtok
90 g cukru
2-3 ČL perníkového korenia alebo škorice
40 g jemne mletých orieškov
50 g polohrubej múky ½ ČL jedlej sódy
štipka soli
Korenený karamel:
250 g cukru
60 g masla
130 g 33% smotany na šľahanie
4 ČL perníkového korenia
Plnka:
250 g mascarpone
80 g koreneného karamelu
180 ml 33% smotany na šľahanie
1 stredne veľké kyslé jablko
Šťava z 1 citróna
zdobenie:
korenený karamel
škorica
Postup prípravy
Najprv si pripravíme korenený karamel.
V hrnci sa silnejším dnom zahrievame za stáleho miešania na stredný stupeň cukor, kým sa nerozpustí a neskaramelizuje.
Akonáhle je všetok cukor rozpustený a skaramelizovaný, pridáme maslo a rýchlo miešame, môžeme stiahnuť z ohňa, aby sa nezrazil, za stáleho miešania opäť prehrievajú, kým sa nám karamel s maslom nespoja.
Prilejeme smotanu a stále rýchlo miešame, necháme prebublať a stiahneme, smotanu dôkladne zapracujeme, ak by sa tekutina oddeľovala alebo sa nám karamel zrazil, opäť prehrejeme, aby sa karamel znovu rozpustil a spojil so smotanou.
Hotový karamel stiahneme z platne, pridáme perníkové korenie, premiešame a prelejeme do čistej nádoby, necháme úplne vychladnúť a stuhnúť.
Teraz si upečieme roládu.
Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
Stredne veľký plech vyložíme papierom na pečenie, ktorý dôkladne vymažeme maslom.
Preosiatu múku, oriešky, jedlú sódu, korenia a štipku soli premiešame v menšej mise.
Bielky šľaháme na menšie rýchlosť, akonáhle sú spenené, biele, pridávame po lyžiciach cukor a šľaháme dotuha, kým nemáme krásne biely, lesklý sneh, ktorý nám tvorí pevné špičky.
Do bielkovej zmesi opatrne vmiešame žĺtok, tekvicové pyré a sypkú zmes, miešame naozaj zľahka, aby nám bielky nespadli.
Pripravenú zmes nalejeme na vymastený papier na pečenie a pomocou stierky rovnomerne rozotrieme
Pečieme 10-12 minút.
Akonáhle plech vytiahneme, opatrne zosunieme papier na pečenie s roláda a necháme chvíľku vychladnúť a z druhej strany na neho položíme papier na pečenie vymastený maslom, cesto aj s oboma papiermi zrolujeme a necháme takto vychladnúť, vďaka maslu sa cesto neprilepí a neroztrhne.
Kým roláda chladne, pustíme sa do náplne.
Smotanu vyšľaháme v tuhú šľahačku.
Mascarpone prošleháme sa úplne vychladnutým koreneným karamelom a potom zľahka vmiešame šľahačku.
Jablko si olúpeme a nakrájame na drobné kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou.
Vychladnutú roládu rozmotáme, opatrne odstránime papier na pečenie a rovnomerne potrieme vrstvou karamelového krému, navrch rozprestrieme jablko a pokvapkáme koreneným karamelom.
Roládu zrolujeme, tentoraz už bez papiera na pečenie, príliš pri motanie netlačíme, aby nám krém nevytekal.
Zamotanú roládu dáme aspoň na hodinu vychladiť, odporúčame zabaliť do papiera na pečenie, aby nám neoschol.
Vychladenú roládu môžeme posypať mletou škoricou alebo poliať koreneným karamelom, zdobíme podľa chuti a fantázie - cukrovými pusinkami, čerstvým či sušeným jablkom, rakytníkom alebo praženými tekvicovými semienkami.