Recepty Veľkonočné judáše
Veľkonočné judáše
| Obtiažnosť: ľahké |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 150 minut |
| Doba varenie: 12 minut |
Ingrediencie
600 g hladkej múky
125 g mlieka
125 g smotany na šľahanie
20 g čerstvého droždia (7 g sušeného droždia)
100 g zmäknutého masla
60 g cukru
30 g medu
1 vajce
1 žĺtok
5 g soli
bielok na potretie
troška citrónovej kôry alebo muškátového orieška kvôli vôni, nové korenie, klinčeky alebo hrozienka na dozdobenie
Postup prípravy
Do misy robota si dáme múku, droždie, soľ. Premiešame a pridáme zvyšné suroviny a korenie podľa chuti. Ak máte po ruke čerstvé droždie, z celkového množstva múky a mlieka si odoberieme 2 lyžice od každého, premiešame s nadrobeným droždím v jednoliatu kašičku a necháme na teplom mieste, kým sa zmes nerozbublá.
Vložíme miesiaci hák a hnetieme asi 10-12 minút, kým nedosiahneme krásne pružného cesta konzistenciou podobného plastelína.
Cesto prikryjeme fóliou alebo vekom a necháme zrieť v teple asi 60 minút, alebo kým sa nezdvojnásobí. Možno je aj variant kysnutia v chladničke, keď chcete Judášky čerstvé ráno a nechcete vstávať zbytočne skoro.
Cesto si rozdelíme po 50g kúskoch a z každého uváľam prameň, z ktorého následne upletieme rôzne tvary. Pokiaľ chcete mať tvarovanie obzvlášť jednoduché, necháme rozdelenej kúsky vychladiť 20 minút v chladničke.
Vytvarované Judášky vyložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme kysnúť v teple pri zapnutej žiarovke asi 30 minút, alebo kým viditeľne nezväčší svoj objem (z cesta kysnutého v chlade kysnú pomalšie, v každom prípade sa riaďte skôr vzhľadom než časom). Plechy v priebehu kysnutia prestriedame.
Rúru si nastavíme na teplovzduch s připařováním a necháme predhriať na 200 ° C. Naspodok rúry vlejeme asi 2 dcl vody.
Judášky postriekame vodou z rozprašovača a potrieme bielkom rozšľahaným s lyžicou vody alebo mlieka.
Po dosiahnutí tepoty vložíme plechy s vytvarovaným pečivom a pečieme 10-12 minút. Podľa potreby teplotu znížime na 180 ° C alebo prestriedame plechy v polovici pečenia (tým vyvetráte i prebytočnú paru).
Teplé Judášky podľa chuti potrieme rozohriatym medom.