Ingrediencie
600 g lososa s kožou bez kosti
restovaná zelenina
1 PL čerstvého zázvoru
1 chilli paprička
2 strúčiky cesnaku
1 červená cibuľa
2 hlávky čínskej kapusty
1 stredná mrkva
100 g hlivy ustricovej
1 červená paprika
1 žltá paprika
1 PL ustricovej omáčky
1 PL sezamových semienok (čierna alebo biela)
2 PL listov koriandra
2 PL sezamového oleja
soľ, limetka, čili paprička
Flambovacia plynová pištoľ
Nerezový plech dierovaný a plný (súčasť príslušenstva parné rúry)
marináda
1 strúčik cesnaku
3 cm lúpaného zázvoru
šťava z 1 pomaranča
kôra z ½ pomaranča
1 ČL trstinového cukru
1 PL sójovej omáčky
½ ČL korenia piatich vôní
1 PL rastlinného oleja
údenie zmes
100 g jazmínovej ryže
2 PL zeleného čaju
2 celé badiánu
kôra z ½ pomaranča
Postup prípravy
Lososa si očistíme od šupín a kostí a nakrájame na štyri porcie. Pripravíme si marinádu, ktorú vložíme do mixéra: cesnak, zázvor, cukor, korenie piatich vôní, sójovú omáčku, olej, pomarančovú šťavu a kôru a rozmixujeme. Do marinády vložíme lososa a necháme ho marinovať 2-3 hodiny v chladničke. Potom lososa vyberieme z marinády a osušíme. Nerezový plech si otočíme hore dnom a položíme naň marinované filety lososa.
Z alobalu vytvoríme mištičku s okrajmi. Ryžu v miske zmiešame s cukrom, zeleným čajom, rozlámaným badyánom a zvyškom kôry z pomaranča. Zmes nasypeme do pripravenej alobalovej misky, ktorú postavíme do plného nerezového plechu. Túto zmes pomocou flambovací pištole zapálime, aby začala tlieť, a ihneď nad zmes položíme plech s fi rokmi lososa (vznikne akýsi \"parátko\"), prikryjeme alobalom a poriadne utesníme, aby dym neunikal. Vložíme do predhriatej rúry na režim Pravý horúci vzduch a pečieme pri 185 ° C asi 15 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme ešte 5 minút odpočívať pod alobalom.
Umyté papriky, mrkvu, cibuľu a hlivu si nakrájame na tenké prúžky, čínska kapusta rozkrájame na hrubšie rezance. Vo woku siopečeme na miernom plameni na oleji na drobno nakrájaný cesnak, zázvor a čili papričku, potom pridáme papriky, cibuľu, mrkvu a hlivu, sprudka opečieme a cca 2 minúty restujeme. Ochutíme ustricová omáčkou a soľou. Ku koncu pridáme nakrájané čínska kapusta, sezamové semienka a krátko opečieme. Vhodíme lístky koriandra a už nevaríme.
Na taniere rozdelíme restovanou zeleninu, navrch položíme lososa a ozdobíme nakrájanú čili papričkou a koriandrom, podávame s nechtíkom limetky.