Recepty Hovädzí steak s pečenými zemiakmi a bylinkovým maslom
Hovädzí steak s pečenými zemiakmi a bylinkovým maslom
| Obtiažnosť: ľahké |
| Počet porcií: neuvedené |
| Doba prípravy: 150 minut |
| Doba varenie: 60 minut |
Ingrediencie
steak
800 g hanger steaku (u nás sa táto časť mäsa nazýva \"veverička\")
20 ml olivového oleja
drvené korenie
morská soľ
pečené zemiaky
800 g malých zemiakov
200 g bielej cibule
80 g masla
2 PL rastlinného oleja
100 ml bieleho vína
1 PL hladkolisté petržlenu (len listy)
soľ
ochutené maslo
100 g zmäknutého masla
1 lyžička dijonskej horčice
1 sardely
1 strúčik cesnaku
½ ČL sušených čili vločiek
kôra z 1 ks citróna
1 PL pažítky
Postup prípravy
Mäso si odblaníme a nakrájame na rovnomerné porcie o váhe 200 g, potrieme olejom, okoreníme a necháme aspoň 2 hodiny odležať, najlepšie cez noc.
Pripravíme ochutené maslo. Ančovičky, pažítku a cesnak nasekáme nadrobno a spolu s ostatnými surovinami spojíme s maslom a zabalíme pomocou potravinárskej fólie do valčeka, ktorý necháme v chladničke stuhnúť.
Zemiaky si v šupke dobre umyjeme a predvaríme je v rúre na režim Varenie v pare pri 96 ° C približne 30 minút, podľa veľkosti zemiakov (nie úplne domäkka), potom necháme vychladnúť. Po vychladnutí si ich nakrájame na plátky cca 1,5 cm tenké. Ošúpanú cibuľu si nakrájame na tenké prúžky a na polovici dávky masla ju orestujeme do svetlo hnedej farby, osolíme, zalejeme vínom, ktoré necháme úplne odpariť, a dáme bokom. Na panvici si rozohrejeme olej a začneme opekať plátky zemiakov do zlatistej farby, potom pridáme maslo a cibuľu, premiešame, až sa všetko spojí, nakoniec vmiešame nasekanú petržlen.
Mäso zľahka osolíme a na rozpálenej panvici sprudka opečieme 2 minúty z oboch strán. Potom je preložíme na rošt, pod ktorý dáme plech, do stredu jedného steaku zapichneme pokrmový sondu a vložíme do predhriatej rúry na režim Pravý horúci vzduch, 170 ° C, sondu nastavíme na 60 ° C. Po upečení necháme mäso 2 minúty odpočinúť, a potom ich nakrájame na plátky. Plátky mäsa podávame s opečenými zemiakmi a hoblinkami ochuteného masla.