+420 603 330 448 | +420 725 930 950 | |
callcentrum@vstavanespotrebice.sk |
Aktuality Typy varných dosiek
Dnes máme na trhu 3 typy varných dosiek, a to, plynové, sklokeramické a indukčné. Poďme si popísať v skratke hlavné rozdiely.
|
|
|
Boli kedysi najviac rozšíreými, dnes už vsšak idú do úzadia, z viacerých dôvodov. Plynové dosky majú najnaročnejšiu údržbu, pracujete pri otvorenom ohni, čo najme pri deťoch vie byť veľmi nebezpečné, plyn je síce lajnejší a však za riziko že pri poškodený hrozí vznietenie alebo výbuch. Rovnako varenie na plyne je nestále, a aj časovo zdĺhavé.
| Sú niekde pomedzi, varenie je už čistejšie a bezpečnejšie, prvotná investícia je nízka avšak... keďže sklokeramické dosky keďže funguju stále na princípe že sa vyhreje najprv doska, potom hrniec alebo panvica a následne až jedlo, je varenie stále zdĺhave. Rovnako trvá kým samotná doska vychladne takže hrozí riziko popálenia, a údžba je ešte mierne náročna. Nie nadarmo sa dodávaju "škrabky na čistenie povrchov sklokeramických varných dosiek. Rovnako pri varení trvá kým jedlo postrehne zmenu teploty keďže je tam zdlhavý proces, či už vychladnutia dosky alebo kým samotná telota príde až ku jedlu.
| Indukčné varné dosky majú prvotnú investíciu často najvyššiu, a to aj z dôvodu že potrebujete riad určený aj na indukciu ktorý má špecialné dno. Dnes sú už bežne k zakúpeniu v akomkoľvek obchode. Avšak počiatočná investícia sa vám vráti, keďže odpadá proces zohriata dosky a hrnca. Indukcia totiž funguje na princípe magnetického pola a začína hriať až po priložený riadu určeného na indukciu, keďže tento riad ma špecialné dno pri ktorom varná doska reaguje. Vďaka tomu sa teplo vytvára už v dne riadu a nie pod ním. Vďaka tomuto ostavá aj varná doska bezpečnám je síce teplá od samotného riadu, a však nedosahuje takú teplotu aby ste sa na nej mohli popáliť. Výsledkom je rýchle zahriatie riadu a teda aj reálneho začiatku varenia. Vačšina dosiek má už aj funckiu power boost, čím dosiahnete vyhriatie extrémne rýchlo. Varná doska a teda aj jedlo, reaguje na zmenu teploty ihneď, čím viete predísť aj prípadnemu vykypeniu. Takisto ponúkajú mnoho ďalšich rôznych fukncii, či už zámku, pauznutia pri potrebe odbehnuť, ukazovateľ presnej teploty, dokonca teplotné sondy ktoré fungujú bezdrátovo a mnoho ďalších funkcii. |
Vo výsledku môžem povedať že skoro každý kto raz varil na všetkých typoch varných dosiek, sa bude priklánať ku indukčným doskám a to vďaka mnohm prednostiam.
Na záver netreba zabúdať že rozne typy varných dosiek , môžu mať rozne spôsoby pripojenia. O tom však už v ďalšom članku.
Vstavanespotrebice.sk / KITCHEN point - Sme najväčší špecializovaný predajca kuchynských vstavaných spotrebičov a výrobcu kuchynské manufaktúry! Sme Vaši špecialisti vo svete spotrebičov. Hovoríme s Vami 7 dní v týždni, napríklad aj v nočných hodinách.
Rozumieme nielen spotrebičom, ale výrobe celej kuchyne.
Poskytneme Vám to najlepšie poradenstvo pri výbere spotrebičov Siemens, AEG, Bosch, Electrolux a ďalších značiek.
Novootvorené štúdio v Bratislave. Viac ako 200 spotrebičov na vyskúšanie. Priďte nás navštíviť. Nájdete nás na adrese Hrachová 14/C, Bratislava